DuraVision BlueGuard
Tegenwoordig worden we binnenshuis meer dan ooit blootgesteld aan lichtgolven met blauwe componenten, afkomstig van moderne lichtbronnen (zoals ledverlichting en spaarlampen) en digitale schermen (van computers, tablets, smartphones, e-readers of tv-toestellen). Op zich geen probleem, want wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat blauw licht binnen het spectrum tussen 400 en 520 nanometer (met een maximum op 460) een belangrijke rol speelt in de lichaamseigen regulering van de melatonine, wat zowel invloed heeft op ons bioritme als op ons algemeen welzijn. Dit soort blauw licht is dus goed voor onze gezondheid.
Schadelijk blauw licht?
Anderzijds hebben enkele onderzoeken uitgewezen dat langdurige blootstelling aan blauw licht met een kortere golflengte dan 460 nanometer (met een maximum bij 440) kan leiden tot fotochemische schade aan het netvlies en dus op lange termijn tot maculadegeneratie. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd voor dit soort netvliesschade als gevolg van intensief gebruik van digitale schermen of langdurige blootstelling aan nieuwe lichtbronnen. Trouwens: als we op een normale, bewolkte dag een uur lang buiten zijn, krijgen onze ogen al dertig keer méér blauw licht te verwerken dan wanneer we binnenshuis even lang achter het computerscherm zitten.
Beschermende filter
Toch kan straling van blauw licht dat afkomstig is van moderne lichtbronnen of apparaten met een digitaal scherm, voor sommige mensen als oncomfortabel en irriterend of vermoeiend worden ervaren. In deze gevallen kunnen heldere brillenglazen met Blueguard helpen. Deze speciale brillenglasfilter zwakt het blauwe licht met een golflengte van 390 tot 440 nanometer af, zonder de positieve eigenschappen weg te nemen van blauw licht met een golflengte van 450 tot 500 nanometer. Ideaal dus voor brillendragers die zich zorgen maken over de mogelijk schadelijke effecten van blauw-violet licht binnenshuis en passende bescherming zoeken.